Osmoza este procesul de trecere a unui solvent printr-o membrana semipermeabila, care separa doua solutii de compozitii sau concentratii diferite conform definitiei din DEX.
Osmoza inversa este procesul tehnic de purificare a apei prin care, in urma aplicarii unei presiuni in partea membranei in care se regasesc ioni, saruri si minerale in forma concentrata, adica apa nefiltrata, se imping moleculele de apa spre partea cu concentratie scazuta, rezultand astfel apa filtrata.
Prin procesul de osmoza inversa: impuritatile, rezidurile organice, bacteriile si virusurile sunt filtrate de membrana semipermeabila cu finetea de 0,0001 microni rezultand purificarea si demineralizarea apei.
Printre elementele care sunt filtrate prin osmoza inversa enumeram:
Deoarece membrana se poate incarca cu diferite impuritati in urma utilizarii, aceasta trebuie spalata incontinuu. Filtrul de osmoza inversa produce pe o parte a membranei 30% apa pura, iar in cealalta parte 70% apa reziduala care se varsa in canalizare.
Osmoza inversa se recomanda in situatia in care, in urma analizei apei la un laborator acreditat, se observa urmatoarele:
Desi purificarea apei este un lucru bun si apa rezultata ajuta la sanatatea celor care o consuma, in procesul de osmoza inversa, pe langa impuritati, sunt filtrate si sarurile si mineralele bune din apa. Recomandarea este sa se instalaleze un cartus de remineralizare a apei sau sa se consume alimente care acopera necesitatea corpului de sarurile si mineralele pe care le-ar fi absorbit din apa.